Commodore PC 10 Projekt

Commodore PC10 får nyt liv

Da jeg for et par år siden fik doneret en Commodore PET4008 af Tommy & Robert fra Midtjylland, viste det sig at de også havde en Commodore PC10 maskine stående nede i en meget mørk kælder. Jeg synes det var synd at sådan en maskine bare skulle stå der og forfalde, så jeg spurgte de venlige mennesker om hvad der skulle ske med maskinen – og svaret var kort og kontakt : den skal du da have med hjem til din samling :-)

Se også : Restaurering af Commodore PET 4008

Endnu en maskine til Commodore samlingen

Sådan blev det, maskinen kom med hjem og har stået gemt væk hos mig i alt for lang tid. Men nu er den kommet frem i lyset og jeg har haft den skilt ad og gjort ren – og til min store overraskelse, så virker maskinen perfekt – selv den originale software på den ekstra monteret Harddisk virker. Jeg må sige at det er imponerende at en så gamle maskine ved første boot bare startede og uden problemer – næsten.

Se også : Min 8-bit Commodore samling

2 ting manglede før den kørte helt perfekt.

Video kablet til den originale Commodore monitor manglede, og da jeg kiggede efter et, var det umuligt at finde et som man blot kunne købe, maskinen er jo af ældre dato. Men så var det bare igang med loddekolben og lave sit eget kabel. Det var jo ikke blot et VGA 15Pin stik, men derimod et 5 PIN DIN stik der skulle anvendes – husk at maskinen jo køre CGA.

Harddisken som er efter monteret ville ved første power on ikke starte op, så et godt gamle trick blev brugt – et par hurtige slag med skaftet af en skruetrækker, og vupti så havde skiverne i drevet løstnet sig – ved godt at det er med stor risiko for at kunne beskadig skriverne, men jeg tog chancen og det virkede – Harddiske snurre lystig og booter MS-DOS 3.30 perfekt.

Fra ukendt status til “næsten” ny status

Da jeg startede på maskinen havde den haft et hårdt liv, den var meget beskidt og der var masse af slid mærker på den udvendig, dog ikke noget som var alvorligt. Så jeg gik blot igang med at skille den af, og selvfølgelig tage en masse fotos af hele processen (se nedenfor). Da maskinen var skilt af, blev alle komponenter gjort rene og dokumenteret, så jeg i fremtiden kan finde frem til hvilke enheder der sidder i maskinen, f.eks. model på grafikkort, Ram kredse, BIOS version, Harddisk controller og alt det andet.

Commodore PC 10 ProjektHer efter blev maskinen samlet igen, og det nye videokable blev tilsluttet – herefter var det blot at sætte strøm til og 1-2-3 flippe Powerknapper – selvfølgelig med krydset fingere og et håb på at den ikke blot sagde BOOM og sendte en magisk sky af røg ud af den.

SUCCES – den virkede og der kom ingen røg – total fedt, og nu kunne jeg så teste Harddisk, og prøve at køre nogle programmer på den – jeg startede med et at mine ynglingsprogrammer til den gamle DOS maskiner (og ja jeg er tekniknørd), Turbo Pascal fra Borland blev installeret og jeg lavedet en kort program som kørte på maskinen – 100% perfekt.

 

Fotos af maskinen og hele processen

 

Og lige et par videoer fra projektet

 

 

 

5 replies
 1. Birgitte Bach
  Birgitte Bach siger:

  Mange tak for svar. 😀

  Det er fordi jeg på et eller andet tidspunkt gerne vil have en Commodore skærm til min 10.II, og så er det jo rart at have lidt at få efter. Altså hvor man ved at de vil fungere med maskinen. 😀

  Svar
 2. Birgitte Bach
  Birgitte Bach siger:

  Fedt projekt, og godt du fik den redet. 😀

  Jeg kan se det er en Commodore skærm du har til den, hvilken model er det helt præcis?

  Svar
   • Birgitte Bach
    Birgitte Bach siger:

    Mange tak for svar. 😀

    Det er fordi jeg på et eller andet tidspunkt gerne vil have en Commodore skærm til min 10.II, og så er det jo rart at have lidt at få efter. Altså hvor man ved at de vil fungere med maskinen. 😀

    Svar
    • Niels Johnsen
     Niels Johnsen siger:

     Bemærk lige at min monitor er Monochrome – Grøn, så ingen farver og derfor ikke rigtig til spil – men jeg bruger heller ikke maskinen til spil, men mest til at køre de gamle DOS programmer til programmering – bare for sjov – MS BASIC, QBASIC, TURBO PASCAL, COMAL80, LISP osv. :-)

     Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *