COMMODORE Amiga 2000

Amiga er en personlig computer, som oprindeligt blev udviklet af firmaet Hi-Toro (senere Amiga), firmaet kom imidlertid i økonomiske problemer, og eneste mulighed var at sælge firmaet til Commodore International. Commodore solgte den populære Commodore 64, og Amigaen blev således for mange brugere en afløser for den populære Commodore 64.

Selve ordet amiga er spansk og betyder pigeven/veninde.

Historie & Udvikling

Amigaerne er alt efter model udstyret med forskellige CPU’er fra Motorolas 68000-serie. Maskinen har desuden nogle specielle hjælpe-chips til grafik og lyd. Da Amigaen kom på markedet, var den langt bedre end konkurrenterne. Senere viste det sig at være et problem, at grafikken var tilpasset tv-formatet, så det blev omstændeligt at skifte til bedre skærme.

Styresystemet havde fra starten en grafisk brugerflade og en ret fleksibel kommandolinje. I version 2.0 af styresystemet blev Amiga Basic udskiftet med ARexx, der er en variant af REXX.

Efter Commodores konkurs i 1994, blev rettighederne til Amiga navnet og dens komponenter solgt til tyske ESCOM, der genudgav Amiga 1200 og Amiga 4000T. Under ESCOM tiden blev en ny maskine (Walker) sat i udvikling, men blev aldrig sat i produktion før ESCOM gik konkurs.

Med Commodore ude af billedet, var der efter 1994 plads til konkurrence på hardware platformen, og tyske MacroSystem der igennem længere tid havde produceret hardware og software til Amiga computerne, fået licens til at producerer en Amiga klon ved navn DraCo. Maskinen var baseret på OS3.1 og gik direkte efter professionelle video og TV produktionsselskaber, i det maskinen var designet til broadcast TV og video redigering, et system der i mindre grad fungerede på Amiga 2/3/4000 modellerne med VLab Motion/Toccata. DraCo maskinen blev solgt frem til år 2000. MacroSystem producerede også en mindre videoredigeringsboks ved navn Casablanca, baseret på Amiga, dog uden mulighed for kørsel af AmigaOS software.

Efter ESCOMs fald blev rettighederne til Amiga solgt til computergiganten Gateway 2000, der havde store planer med Amiga’en, og satte udviklingen af AmigaOS 3.5 og OS3.9 i gang, samt startede produktudvikling af AmigaNG, der aldrig så dagens lys. Amiga blev solgt igen, og der blev i 2001 sat gang i licens til at producer Amiga systemer. Engelske Eye-tech producerede den første ægte PowerPC Amiga under navnet AmigaOne SE/XE og Micro, og belgiske Hyperion Entertainment fik opgaven at skrive AmigaOS 4.0, det første Amiga operativsystem til PowerPC processoren. Dette operativsystem er stadig i udvikling i dag og nyeste version er OS4.1FE (2017).

Dokumentation & henvisninger

Specifikationer

NavnCommodore Amiga 2000
ProducentCommodore
TypeHome Computer
LandUSA
Start af produktion1987
Slut af produktionUkendt
OperativsystemAmiga OS 1.2/1.3 – 2.0
ProcessorMotorola 68000
Hastighed7.09 Mhz (PAL) | 7.16 Mhz (NTSC)
RAM1 MB
ROMUkendt
Tekst modes40 tegn X 25 linjer
Grafik modes640 x 512 – 4096 farver
Lyd4× 8-bit channels at max. 28 kHz in stereo
I/O PorteKeyboard, Mouse, Monitor

Vi tager forbehold for fejl og mangler i informationen på denne side