Apple LISA

Lisa er en stationær computer udviklet af Apple, der blev frigivet den 19. januar 1983. Det er en af de første personlige computere, der præsenterede en grafisk brugergrænseflade (GUI) i en maskine rettet mod individuelle forretningsbrugere. Udviklingen af  Lisa begyndte i 1978, og den gennemgik mange ændringer i udviklingsperioden, før den blev frigivet til $9995 med en fem megabyte harddisk. Lisa blev udfordret af en relativt høj pris, utilstrækkeligt softwarebibliotek, upålidelige Apple FileWare (“Twiggy”) disketter og den øjeblikkelige frigivelse af det billigere og hurtigere Macintosh – og solgte kun 10.000 enheder på to år.

Historie & Udvikling

I 1982, efter at Steve Jobs blev tvunget ud af Lisa-projektet, blev han bevillede det eksisterende Macintosh-projekt, som Jef Raskin havde undfanget i 1979 og førte til at udvikle en tekstbaseret apparaturcomputer. Jobs omdefinerede øjeblikkeligt Macintosh som en billigere og mere anvendelig version af den grafiske Lisa. Macintosh blev lanceret i januar 1984, og hurtigt overgik Lisa-salget og assimilerede et stigende antal Lisa-ansatte. Nyere Lisa-modeller blev introduceret, der løste sine fejl og sænkede prisen betydeligt, men platformen nåede ikke noget positivt salg sammenlignet med den meget billigere Mac. Den endelige model, Lisa 2/10, blev ændret som den høje ende af Macintosh-serien, Macintosh XL.

I betragtning af en kommerciel fiasko, men med teknisk anerkendelse introducerede Lisa en række avancerede funktioner, der ikke ville dukke op igen på Macintosh eller “PC” -platformen i mange år. Blandt disse er et operativsystem med beskyttet hukommelse og en mere dokumentorienteret arbejdsgang.

Den overordnet hardware er mere avanceret end Macintosh, med en harddisk, understøttelse af op til 2 megabyte (MB) hukommelse med tilfældig adgang (RAM), ekspansionsporte og et større skærm med højere opløsning. En bemærkelsesværdig undtagelse er, at 68000-processoren i Macintosh er sat til 7,89 megahertz (MHz), og Lisaens er 5 MHz.

Dokumentation & henvisninger

Specifikationer

NavnApple Lisa
ProducentApple
TypeHome Computer
LandUSA
Start af produktion19. Januar 1983
Slut af produktionAugust 1986
OperativsystemLISA OS, Xenix
ProcessorMotorola 68000
Hastighed5 Mhz
RAM32 – 128 KB RAM
ROMN/A
Grafik modesMonochrome Black & White
LydSspeaker
I/O PorteN/A

Vi tager forbehold for fejl og mangler i informationen på denne side