Bil Herd

Bil Herd er en computeringeniør, der skabte flere designs til 8-bit hjemmecomputere, mens han arbejdede for Commodore Business Machines i begyndelsen til midten af 1980’erne.

Biografi

Bil Herd begyndte at arbejde med elektroteknik som teenager. For eksempel byggede han sin egen synthesizer med økonomisk støtte fra sin far. Da den lokale gymnasium nægtede ham adgang til hans foretrukne elektronikklasser, afsluttede han sin skoleuddannelse i en alder af 17 år og blev optaget i Nationalgarden, hvor han blev betroet vedligeholdelse og reparation af telegrafer.

Efter sine tid i militæret fandt han oprindeligt et job som roadie for et rockband, hvor han brugte deres egne kredsløb til at kontrollere belysnings-systemerne. Han arbejdede senere for Pennsylvania Scale Company, en digital displayproducent. Der kom han først i kontakt med et produkt fra MOS Technology, halvlederchippen MOS 6530 og det tidlige computerbaserede udviklings system AIM-65 med MOS 6502 mikroprocessor. Denne computer fascinerede Herd så meget, at han tog den med hjem regelmæssigt efter arbejde for at undersøge den indtil sent på aftenen. Den intensive brug af dette system gjorde Herd til en ekspert på 6502 maskinsprog.

På Pennsylvania Scale mødte Herd også for første gang gennem sin kompromisløse direktehed med sin chef, et mønster, der skulle gentages mange gange i løbet af hans senere tid på Commodore.

Tiden hos Commodore

Bil Herd kom til Commodore på et tidspunkt, hvor C64 var klar og arbejdede med nye projekter. På det tidspunkt bad Jack Tramiel primært sine ingeniører om at udvikle en computer i det lavere prissegment som efterfølgeren til VIC20, som skulle afvikles, og som en direkte konkurrent til Sinclair-produkterne. Dette førte til udviklingen af  multifunktionschippen TED som efterfølgeren til VIC, der blev brugt i VIC20. Udstyret med en palet på 121 farver og en todelt tonegenerator, skulle TED blive hjertet i den senere C264-serie (C16, C116 og Plus / 4). Da Bil Herd tiltrådte TED-projektet, var arbejdet med chippen stort set afsluttet, men det overordnede system var langt fra at være en fungerende computer.

Find fem fejl

Efter det hurtigt blev klart, at Herds praktiske færdigheder var over gennemsnittet, især når det gjaldt at opdage fejl og genkende elektriske forbindelser, blev han hurtigt leder af hele projektet. I løbet af denne tid begyndte Herds alkoholforbrug at komme ud af kontrol. Han kom ofte i konflikt med overordnede og ledere igen og igen, som han betragtede som inhabil og derfor ubarmhjertigt fortalte dem sandheden. Men hans strålende færdigheder som ingeniør forhindrede gentagne gange mere alvorlige konsekvenser.

Efter anbefalinger fra især Commodores marketingafdeling blev TED-projektet ikke længere primært markedsført som en low-end-computer kort før det blev afsluttet, men skulle markedsføres som Plus / 4 med integreret software som en kontorcomputer og i form af C16 som en begynders computer, og for at få samme succes som den populære C64. Den oprindeligt planlagte version som Sinclair-morder blev kun solgt i små numre, da C116, de andre versioner C232, C264 og C364 med integreret talesynthesizer, selvom de allerede var udviklet, ikke længere blev produceret.

Bil Herd var uenig i nogen af disse markedsførings beslutninger og mente i sidste ende 264-seriens computere at være forvirrede og ude af propationer. De katastrofale salgstal skulle endelig bevise ham ret, så hele produktlinen i sidste ende viste sig at være en enorm flop for Commodore.

Bill idag

I dag er han iværksætter og ejer af flere små virksomheder samt forskellige patenter, der fx bruges i bilindustrien.

Bil Herd er operatøren af webstedet www.c128.com, der tilbyder information om hans oprettelse, C128 og andre Commodore-produkter, men også behandler alle mulige andre emner fra videnskab og teknologi.

FAKTA

FødtBil Herd, U.S.
ForældreUkendt
SøskendeUkendt
ÆgtefælleUkendt
BørnUkendt

Billeder

Relation

– Firma, hardware, software