COMMODORE REU 1700-1750-1764

Commodore’s RAM Expansion Unit (REU) er en række eksterne RAM-tilføjelser til Commodore 64/128 hjemmecomputere blev annonceret på samme tid som C128. REU’erne kom i tre modeller, oprindeligt 1700 (128 KB) og 1750 (512 kB) og senere 1764 (256 kB, for C64).

Historie & Udvikling

Behovet for REU kom, da Commodore-ledelsen besluttede ikke at bruge den endelige version af den brugerdefinerede hukommelsesstyringsenhed (MMU), som derefter begrænsede hukommelsestørrelsen på trods af en hurtig diskussion om et større hukommelseskort. Ingeniører, der rejser til 1985 Consumer Electronics Show (CES) blev konfronteret med løbesedler og reklametavler, der annoncerede en hukommelsesstørrelse, der ikke længere blev understøttet, og til sidst spurgte topledelsen, hvor den ekstra hukommelse (Op til 512K) kunne tilsluttes.

På tidspunktet for CES-showet i Chicago i 1985 kunne ingeniørerne vise en spinding jordklode som en demonstration af Direct Memory Access (DMA) af de nye REU-enheder.

REU-hardware blev designet af Frank Palia, og det dedikerede RAM Expansion Controller (REC) integrerede kredsløb (IC) blev designet af Victor Andrade. Fred Bowen og Terry Ryan tilpassede Commodore 128’s kerne og BASIC til at imødekomme REU indfødte, og Hedley Davis skrev kloden spindende demo, som var en imponerende visning af animation i midten af 1980’erne.

REU software support

En lille del software anvendte REU’erne. Som andre tilføjelsesprodukter fra Commodore gjorde deres relativt lille installerede base i forhold til det enorme antal Commodore 64 & Commodore 128 softwareudviklere tøvende med at investere meget tid og kræfter i at støtte REU’er. Manglen på kommerciel support holdt salget lavere, end det ellers kunne have været. På grund af sin høje hastighed i forhold til Commodore’s diskettedrev eller endda de kommercielt tilgængelige harddiske, så REU’er støtte i Commodore BBS-samfundet. Programmer som Color64 krævede en REU for at minimere belastningstider ved skift mellem dele af BBS.

REU’erne fulgte med software til at bruge den ekstra hukommelse som en RAM-disk, men RAM-diskens kompatibilitet med kommerciel software varierede, da en del kommerciel software var stærkt afhængig af forskellige quirks fra Commodore 1541-diskettedrevet. Derudover overskriver mange kommercielle programmer simpelthen hukommelsesområdet, der er besat af RAM-disksoftwaren.

GEOS-operativsystemet havde indbygget understøttelse af REU som en RAM-disk, ligesom C128’s version af CP / M, og nogle diskkopieringsprogrammer brugte REU til at lette kopiering i høj hastighed med et enkelt diskdrev. GEOS såvel som andre programmer brugte endda REU til hurtig hukommelsesoverførsel i værtsmaskinens hovedhukommelse ved at gemme en hukommelsesblok i REU og derefter hente den tilbage til et andet sted. Ved hjælp af denne metode var det kun de faktiske data, der skulle overføres, som var nødvendige for at køre på maskinens databus – i modsætning til den almindelige metode, der havde computerens CPU til at overføre, og brugt således mindst tre fjerdedele af buskapaciteten på instruktion hentes og kun en kvartal eller mindre på data om nyttelast.

Dokumentation & henvisninger

Specifikationer

NavnCommodore REU 1700/1750/1764
ProducentCommodore
TypeCartridge
LandUSA
Start af produktion1986
Slut af produktion1990
RAM størrelse128 KB RAM (1700)
256 KB RAM (1764)
512 KB RAM (1750)

Officiel hastigheds-demo fra Commodore

Andet Commodore Hardware