Michael Tomczyk

Michael S. Tomczyk var ansvarlig for at lede udviklingen og lanceringen af  Commodore VIC-20, den første mikrocomputer, der solgte en million enheder og for hans tidlige rolle som pioner inden for telekomputering. VIC-20 var den første overkommelige, komplette farvecomputer og den første hjemmecomputer, der blev solgt i KMart og andre massemarkedsteder. Han er blevet kaldt “marketingfaderen” på hjemmecomputeren.

Biografi

I begyndelsen af  1980 sluttede Tomczyk sig til Commodore som marketingstrateg og assistent for præsidenten (Commodore-grundlægger Jack Tramiel). Da Tramiel meddelte, at han ønskede at udvikle en billig pc til en overkommelig pris “til masserne, ikke for klasserne”, omfavnede Tomczyk konceptet og markedeførte aggressivt den nye computer. Konceptet til den nye computer blev født på en Commodore-ledelseskonference på Fox and Hounds-ejendommen uden for London, England, den første uge i april 1980. På trods af sin status som det nyeste medlem af managementteamet kæmpede Tomczyk kraftigt for hjemmecomputeren og da han vendte tilbage til Santa Clara, Californien, skrev han en 30-siders enkelt memo til Tramiel med detaljerede specifikationer, priser, funktioner og designinnovationer, som han mente skulle inkluderes. Tramiel var imponeret og gav Tomczyk ansvar for at vejlede udviklingen og markedsføringen af den nye computer.

Tomczyk udnævnte den nye computer til “VIC-20” og satte prisen til $ 299,95. Tomczyk fik den ekstra titel “VIC Czar” (på et tidspunkt, hvor Washington havde en “Energy Czar”)

Tomczyk rekrutterede et produktadministrationsteam, han kaldte det “VIC Commandos” og implementerede en række innovationer, herunder en unik brugermanual, programmeringsreferenceguide (hvor han var medforfatter), software på tape og cartridge, samt en markant række emballager , trykte annoncer og marketingmateriale. Hans motto for VIC-kommandoer var “Benutzefreundlichkeit”, hvilket betyder brugervenlighed på tysk. Den nye computer blev introduceret i Seibu Department Store som VIC-1001 i Tokyo i september 1980 og som VIC-20 på Consumer Electronics Show i 1981 og derefter i Canada, Europa og Asien. VIC-20 blev den første mikrocomputer, der solgte en million enheder.

Billeder

Relation

– Firma, hardware, software