Nolan Bushnell

Nolan Bushnell er nok mest kendt for sit arbejde hos Atari. Her var han en stor del af udviklingen af Atari VCS som senere blev omdøbt til Atari 2600. Nolan har gennem tiden udviklet mange 8-bit spillemaskiner, og kendt for sin specielle evner når det kommer til at sætte elektronik sammen.

Citat : “The true entrepreneur is a doer, not a dreamer.”

Biografi

Atari Inc.

I 1972 begyndte Bushnell og Dabney på egen hånd under navnet “Syzygy” men navnet var i brug. Bushnell har sagt på forskellige tidspunkter, at det blev brugt af et stearinlysfirma ejet af en Mendocino og af et tagdækningsselskab. De valgte i stedet navnet Atari, en henvisning til en check-lignende position i spillet Go (som Bushnell har kaldt hans “favorit-spil gennem tidene” ). De lejede deres første kontor på Scott Boulevard i Sunnyvale, Californien, indgik en kontrakt med Bally Manufacturing for at skabe et kørespil og hyrede deres anden medarbejder, ingeniøren Allan Alcorn. Bushnell købte senere Dabney, der blev tvunget ud, efter at Nolan fortalte ham, at han ville overføre alle aktiver til et andet selskab og overlade Ted med intet.

Efter at Bushnell deltog i en Burlingame, Californien-demonstration af Magnavox Odyssey, gav han opgaven at gøre Magnavox-tennisspillet til en mønt-version til Alcorn som et testprojekt. Han fortalte Alcorn, at han lavede spillet til General Electric for at motivere ham, men i virkeligheden planlagde han blot at bortskaffe spillet. Alcorn inkorporerede mange af sine egne forbedringer i spildesignet, f.eks. Bolden, der gik hurtigere, jo længere tid spillet gik, og Pong blev født. Pong viste sig at være meget populær. Atari frigav et stort antal Pong-baserede arkadespil i løbet af de næste par år som virksomhedens grundpille.

Atari 2600

Atari 2600 ville fortsætte med at revolutionere hjemmespilsmarkedet, men Bushnell blev tvunget ud af Atari ikke længe efter udgivelsen. I 1974 gik Atari ind på markedet for forbrugerelektronik, efter at ingeniørerne Harold Lee og Bob Brown henvendte sig til Alcorn med en idé om at udvikle en hjemmeversion af Pong. Med en markedsførings- og distributionsaftale med Sears steg Pong-salget kraftigt, da enheden blev frigivet i 1975.

Brug af lånte dele fra Atari, med at have printet den vigtigste PCB af Atari-medarbejder Howard Cantin og modtage yderligere hjælp fra Atari-medarbejder Ron Wayne, to ikke-ansatte, Steve Jobs og Steve Wozniak – som begge tidligere havde været involveret i udviklingen af Atari arkadespil Breakout – skabte og markedsførte deres egen hjemmecomputer. De tilbød design til Bushnell, men Atari havde ikke noget ønske om at bygge computere på det tidspunkt, i stedet fokusere på arkade- og hjemmekonsolmarkederne.

Tilbud fra Apple

I 1976 gik Steve Jobs til Nolan for at få ham til at lægge nogle penge i bytte for en mindre kapitalandel i Apple. Nolan bemærkede, “Steve spurgte mig, om jeg ville lægge $ 50.000 i, og han ville give mig en tredjedel af virksomheden. Jeg var så smart, jeg sagde nej.

Citat: “Det er lidt sjovt at tænke på det, når jeg ikke græder.”

I 1976 var Atari midt i udviklingen af Atari VCS (Video Computer System, senere omdøbt til Atari 2600), men Bushnell indså, at hvis virksomheden skulle vokse, var det nødvendigt kapital og med aktiemarkedet i en dyster tilstand , at offentliggøre ville ikke være løsningen. Han lavede en liste over virksomheder, der skulle henvende sig til at købe Atari. I mellemtiden bemærkede Steve Ross, administrerende direktør for Warner Communications, at hans børn svævede rundt i videospilskabe i Walt Disney World. Warner Communications blev kontaktet om Atari af en af sine investorer for at diskutere køb af virksomheden. For 28 millioner dollars købte Warner Communications (nu WarnerMedia) Atari, der bragte den kapital, de havde brug for, til VCS-lanceringen, der fandt sted i august 1977.

Farvel til Atari

I november 1978 blev Bushnell tvunget ud af virksomheden efter en konflikt med Warner om dens fremtidige retning, især om levetiden til Atari 2600 og deres lukkede softwarestrategi, som senere blev ændret til den nye hjemmecomputerdivision.

I 1982 havde Atari 1,3 mia. Dollars i årligt salg og var det hurtigst voksende firma i amerikansk forretningshistorie.  I 1984 var virksomheden styrt ned og blev delt i tre stykker, der blev solgt. Coin-op-divisionen blev Atari Games. Forbrugerdivisionen blev solgt til Jack Tramiel, der foldede den ind i sin Tramel Technology, Ltd., som derefter blev omdøbt til Atari Corporation. Den spirende Ataritel-afdeling blev solgt til Mitsubishi Electric.

FAKTA

FødtNolan Kay Bushnell, February 5, 1943, Clearfield, Utah, U.S.
ForældreUkendt
SøskendeUkendt
ÆgtefælleUkendt
Børn8

Billeder

Relation

– Firma, hardware, software