SHARP PC4500 – verdens “hurtigste” Laptop

I dag er SHARP nok mest kendt for sine digital kamera, fjernsyn eller andet forbrugs elektronik, men tilbage i midt/slut 80’erne, ville den Japanske virksomhed være med i den store PC krig, men som overskriften siger, verdens hurtigste Laptop, ja det blev der nu aldrig til. Maskinerne fra Sharp manglede i den grad performance i forhold til sine konkurrenter, og når man kiggede på kompabiliteten med MS-DOS, ja så var SHARP heller ikke helt med – maskinen PC4500 kræver faktisk en special MS-DOS version for at kunne boote.

Hvad er der så for en maskine?

Jo, der er tale om en Laptop med en V40 CPU, som var en næsten 100% klon af Intel 80186 CPU (så faktisk ikke blev brugt i mange maskiner) som køre med en klokfrekvens på 7.16 Mhz. Maskine kan dog startes op en “Slowmode”, som gør at CPU’en begrænses til 4.77 Mhz, hvilket svarer til hastigheden for en IBM AT maskine med 8086 CPU. Dette gør at det gamle software stadigvæk kan anvendes uden at det skulle skrives om – det er især software som anvender CPU klokken til at afvikle kritisk kode.

Maskine her er en PC4521S og er udstyret med 512 Kb RAM, der blev dog også produceret maskiner med 640 Kb RAM, og alle modeller understøtter RAM udvidelse op til 1.6 MB ved brug af 1 MB EMS hukommelse.

Skærmen er en CGA monochrome LCD monitor med baggrundsbelysning – dog blev der også laver modeller som ikke havde denne belysning, og giver desværre ikke mulighed for at tilslutte en ekstern monitor, da stik forbindelserne simpelhed ikke er ført ud på maskinen.

Harddisk og Floppy Drev

Denne her model (PC4521S) kom standard med en 20 MB intern harddisk og et 720 Kb floppy drev.

Software

Som skrevet tidligere, så kræver denne maskine, pga. kompabilitets problemer, en særlig MS-DOS version for at kunne boote. Maskinen her er installeret med MS-DOS 3.2 Sharp. Denne version indeholder de samme programmer som en normal MS-DOS 3.2, men SHARP har modificeret et par systemfiler for at den kan starte. Dette giver desværre også et par problemer med den software som du kan køre på maskinen. Enkelte software titler kan simpelthen ikke  køre på maskine, og man vil oplevet fejlen : “V40 system error” – og beviser at CPU’en ikke er en 100% klon af INTELS 80186 CPU.

 

Billede arkivet

 

BOOTING VIDEO